duminică, 4 martie 2012

Povestea celui mai ocupat om

Poate nu o sa-ti vina sa crezi prin cate trece si cate are de facut in fiecare zi, dar ai rabdare pana la sfarsitul povestii, cand te vei dumiri si imi vei da dreptate.
In primul rand, omul acesta este inzestrat cu puteri cum nu s-au mai pomenit: poate vedea chiar si cu ochii inchisi, poate vorbi fara sa deschida gura si se poate deplasa dintr-un loc in altul stand nemiscat.
E incredibil nu-i asa? Mi mult, in fiecare dimineata pleaca la lupta, pe viata si pe moarte, cu o puzderie de dusmani. Si nu e insotiti decat de un singur tovaras, ce-l apara si-l ajuta la tot pasul. Si ce razboi se mai incinge! Iti vine sa crezi ca merge la razboi toata viata, fara sa aiba macar o zi de ragaz?
Apoi, mai are parte si de alte grozavii si mai si: nu e zi in care sa nu fie pradat de un hot. So orice ar face, nu-l poate opri pe talhar, care-i fura zilnic acelasi lucru. Tot nu ti-ai dat seama cine este omul, nu-i asa? Fara indoiala ca-l sti, caci in fiecare zi auzi de el vrute si nevrute. Stai sa-ti mai spun cate ceva si poate il vei recunoaste.
Are o multime de animale care ii ocupa tot timpul: imblanzeste doi soimi, incarca unmagar, are grija de un sarpe, pazeste doi iepuri, ingrijeste doua albine si tine in frau o herghelie de cai albi. Da asta nu e tot: omul acesta este foarte bogat si tare puternic. Este un om minunat, extraordinar, cu un suflet mare! Ei, hai sa iti spun cine este omul acesta: esti chiar TU! Nu-ti vine sa crezi, dar hai sa-ti explic si vei vedea ca asa este!
Mai intai am spus ca esti inzestrat cu puteri cum nu s-au mai vazut. Si intr-adevar, omul este cea mai minunata si mai puternica creatura facuta de Dumnezeu, caci prin intelepciune si vointa se ridica deasupra tuturor celorlalte vietati, pe care le stapaneste.
Spuneam ca poti vedea chiar si cu ochii inchisi. Pai, nu-i asa? Cea mai mare putere este cea a mintii. Chiar daca inchizi ochii, poti vedea in mintea ta tot ce doresti. De aceea amintirile sunt o comoara nepretuita.
Am spus ca poti vorbi fara sa deschizi gura. Atunci cand te rogi in liniste, cand stai de vorba cu Dumnezeu in adancul inimii tale, vorbele si gandurile iti sunt auzite si ascultate in cer.
Apoi sa nu uitam ca scrisul este una dintre cele mai mari si mai folositoare descoperiri ale omului. Atatea minti luminate, care au trait cu secole in urma, ne vorbesc si astazi prin cartile pe care ni le-au lasat. Tot astfel vorbesti si tu cand scri o scrisoare, mai nou una online, sau un bilet, sau orice altceva.
Pe urma am spus ca te poti deplasa dintr-un loc in altul chiar daca stai nemiscat. Asa este: sigur ai mers cu masina , cu trenul, etc.
Asa ca, vezi tu, ce puternic esti si cat de multe lucruri poti realiza?
Spuneam apoi ca pleci la razboi in fiecare zi: lupta cu raul si cu pacatele, ferindu-te de toate cursele vrajmasului. Este intr-adevar o lupta pe viata si pe moarte , caci poti castiga mantuirea, viata vesnica sau o poti pierde; depinde de tine...
Am spus ca mereu esti pradat de hoti. Cel mai mare hot este timpul. Nu te-ai gandit niciodata la cate ai mai vrut sa faci, dar nu ti- ajuns timpul? Orice ai face, timpul iti curge prin degete. Maine e o noua zi, dar care se va duce si ea fara sa se mai intoarca; asadar, ce vei face cu ea, cum o poti folosi mai bine. Am ajuns la animalele de care trebuie sa ai mereu grija.
Cei doi soimi sunt ochii tai, care se reped cu privirea la tot pasul, ca niste pasari de prada. Trebuie sa imblanzesti acesti soimi, asemeni lui Iov, caci ochii sunt poarta sufletului.
Apoi trebuie sa incarci in fiecare zi un magar: acesta este trupul tau, pe care il supui la efort si la munca. Daca sti sa ai grija de el, te vei uimi de cate poate sa duca.
Iata ca am ajuns si la sarpe: acesta este cel mai periculos Cine este? Evident, limba ta. La fel ca un sarpe veninos, ea poate aduce mult rau celor din jur. Este scris ca cine isi pazeste limba isi pazeste sufletul.
Cei doi iepuri sunt picioarele tale, care iute ar alerga si dupa ce nu trebuie. Asa ca atentie pe unde te poarta pasii!
Cele doua albine de care trebuie sa te ingrijesti sunt cele doua maini ale tale. Ele pot fi harnice si iscusite, la fel ca albinele...
In sfarsit...hergheliade cai albi pe care trebuie sa o ti in frau sunt dintii tai.
Si mai spuneam ca esti foarte bogat si puternic: Dumnezeu ti-a daruit viata, minte, sanatate, speranta si putere de munca. E tot ce iti trebuie sa sa realizezi tot ce iti propui. Aceste sunt cele mai mari minunatii pe care banii nu le pot cumara.
Vezi ca am avut dreptate? Tu esti omul minunat, extraordinar de care vorbeam. Tu esti cel mai ocupat om din lume...Iti doresc di suflet sa le faci mereu bine, cu folos si cu multumire! (dupa textul lui Leon Magdan)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu